Teamleader helpt uw bedrijf AVG-proof te worden, zijn en blijven

Geplaatst op 15 mei 2018 om 16:50

Ieder bedrijf verwerkt persoonsgegevens. Of u nu een mailinglijst samenstelt of klantenkaarten aanbiedt: de gegevens zijn onderworpen aan de AVG. Welke maatregelen moet u nemen om aan deze nieuwe wetgeving te voldoen?

De meeste organisaties hebben al de nodige maatregelen genomen om aan de AVG te voldoen. Anderen weten amper wat de AVG inhoudt of denken dat hun bedrijf te klein is om er iets voor te hoeven doen. Dat laatste is onwaar: de AVG is van toepassing op alle organisaties, van een lokale ICT-consultant tot aan multinationals als Philips.

Opkomst van cloud computing wakkerde behoefte aan nieuwe wet- en regelgeving aan

Europese bedrijven worden sterk aangemoedigd om hun digitalisatieproces te versnellen. Cloud computing speelt hierbij een belangrijke rol. Dat ziet u terug in initiatieven als de European Digital Single Market en de European Cloud Initiative - organisaties die Europese ondernemers helpen om wereldwijd digitale marktleiders te worden.

“Cloud computing ontwikkelt zich snel. Volgens schattingen zal de Europese cloudmarkt van 9,5 miljard euro in 2013 naar maar liefst 44,8 miljard euro in 2020 groeien - bijna vijf keer de marktgrootte van 2013”, aldus de Europese Commissie over cloud computing.

Het stijgende gebruik van cloud computing brengt ook een stijgende vraag naar beveiliging met zich mee. Vanaf 25 mei 2018 moeten dan ook alle bedrijven in Europa aan dezelfde privacywetgeving voldoen: de General Data Protection Regulation.  

10 acties om AVG-proof te worden

  1. Voer een interne audit uit om in kaart te brengen hoe uw bedrijf met data omgaat en na te gaan waar er nog aanpassingen gedaan moeten worden om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

  2. Verkrijg expliciete toestemming om gegevens te mogen verwerken.

  3. Leg uw klanten en contactpersonen uit hoe en waarom u gegevens verzamelt.

  4. Train uw medewerkers en creëer bewustzijn met behulp van informatiesessies die de impact van de GDPR overbrengen.

  5. Bewijs uw klanten dat u aan de nieuwe wetgeving voldoet door de privacyverklaring, algemene voorwaarden of samenwerkingsovereenkomst te updaten.

  6. Zorg voor een systeem waarin persoonsgegevens verwijderd kunnen worden zodra de wettelijke bewaartermijn verstreken is of betrokkenen zich op hun recht op vergetelheid beroepen.

  7. Stel een crisismanagementplan op om een datalek te detecteren, rapporteren, onderzoeken en melden.

  8. Stel (interne) toegangsprocedures op of werk bestaande procedures bij; servers mogen niet zomaar toegankelijk zijn voor alle collega’s.

  9. Bescherm de gegevens van kinderen tot zestien jaar extra zorgvuldig, zij hebben de toestemming van een ouder of wettelijk voogd nodig.

  10. Stel een functionaris aan voor gegevensbescherming, een data protection officer, om toezicht te houden op de strategie.

De belangrijkste stap van deze actielijst is misschien wel nummer 6: het systeem vinden waarin u persoonsgegevens veilig kan bewaren, maar ook op aanvraag volledig kan verwijderen…

AVG-proof de toekomst tegemoet

Goed nieuws! U kunt uw zoektocht staken: Teamleader CRM staat voor u klaar. Wat betreft de AVG, zijn wij zowel gegevensbeheerder als gegevensverwerker en we voldoen dan ook aan alle voorwaarden. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat persoonsgegevens van u of uw klanten volledig en permanent verwijderd kunnen worden.

Teamleader helpt haar klanten in heel Europa om aan de GDPR te voldoen. “Zodat de ondernemers zich kunnen focussen op wat er echt toe doet, hun core business”, legt Tom Schouteden, CTO van Teamleader, uit. “Gegevensbeveiliging, privacy en wetgeving op dit gebied is altijd belangrijk geweest voor ons, dat zal niet anders zijn als de GDPR straks van kracht wordt. Wij beloven onze gebruikers dat we zowel nu als in de toekomst een betrouwbare oplossing bieden om persoonsgegevens te verwerken.”

Dat belooft een zorgeloze toekomst voor ondernemers. Wat heet, een toekomst waarin u zich kan focussen op uw bedrijf in plaats van de rompslomp daaromheen.

Zien we u op ICT2018?

Wij ontmoeten u graag op ICT2018! Kom langs onze stand voor antwoord op al uw vragen of een demo van Teamleader. Standnummer 31. Tot die tijd kunt u ons voor meer informatie over Teamleader CRM bereiken via 085-8882980 en sales@teamleader.nl.

Meer nieuws, mei 2018